När man besöker Uppsala vill man naturligtvis i första hand besöka de två största landmärkena: Uppsala Slott och Uppsala Domkyrka. Dessa byggnader är välkända i stora delar av världen och de ligger också mycket vackert belägna.

Uppsala Slott

Uppsala slott började byggas av Gustav Vasa. Han hann inte bygga klart sin fästning men bygget fullföljdes av hans söner. Läs mer om Uppsala Slott.

Uppsala Domkyrka

Uppsala var under medeltiden ett stort religiöst centra och detta resulterade i att denna enorma gotiska katedral började byggas. Domkyrkan är verkligen magnifik och dess like finns nog inte i hela Norden. Katedralen byggdes under många år och inte förrän mitten av fjortonhundratalet stod den klar. Uppsala Domkyrka såg på den tiden ut nästan som den gör idag så man kan förstå att det måste ha varit en pampig invigning. Det som tillkommit på senare tid är de mycket höga tornen. Dessa båda torn är mer än etthundra meter höga.

I Uppsala Domkyrka kan man beskåda ett mycket vackert relikskrin innehållande kvarlevorna efter Erik den helige. Hans relikskrin förvarades först i Gamla Uppsala Kyrka. Det var först när Erik blev helgonförklarad som hans relikskrin flyttades till Uppsala Domkyrka.